Brouwerij 't Vliet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij 't Vliet

Beschrijving

Voormalige brouwerij " 't Vliet", in 1884 gebouwd voor de familie De Wolf rond een vierkante gekasseide binnenkoer en bestaande uit een aan de straat gelegen herenhuis met links ervan de mouterij; ten westen van de koer de brouwerij, ten oosten ervan de kuiperij en ten noorden ervan de paardenstallen, alle buiten gebruik.

Statig herenhuis uit eind 19de eeuw met bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van vijf dakkapellen met driehoekig fronton vooraan, en een boven elke zijgevel. Rijkelijk gebruik van arduin voor hoge sokkel, muurbanden, hoekblokken en centraal balkon met balusters. Geveluiteinden en middentravee geaccentueerd door hoeklisenen. Verder voor laatstgenoemde waterlijst boven de balkondeur en grotere dakkapel. Steekboogvensters met ontlastingsboog met arduinen aanzet- en sluitstenen en doorlopende onderdorpels, op de begane grond rustend op gegroefde consoles. Gevelbeëindiging door middel van gelede architraaf, fries met ingediepte panelen, gekorniste kroonlijst met tanden, klossen en consoles. Links naast het huis: inrijhek met arduinen siervazen op de stijlen. Rechts kleine insprong waardoor zijgevel zichtbaar is met een rechthoekige arduinen deuromlijsting op neuten en voorzien van een eenvoudig hoofdgestel. De deur zelf bezit een mooi gezandstraald glas met brouwersmotieven.

Mouterij: tot woonhuis verbouwd bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel an de straat, mechanische pannen). Eertijds segmentboogvormige muuropeningen, heden rechthoekig. Laatste travee met rechthoekige poort onder I-balk met erboven gecementeerd naambord. Rechter zijpuntgevel met rechthoekig zolderluik, twee oculi, muurvlechtingen en ankers met jaartal 1884.

Brouwerij: verankerd bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met rechts aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder lessenaarsdak. Ten westen van het gebouw, cilindrische bakstenen schoorsteen met smeedijzeren windwijzer waarin naam van eigenaar. Begane grond met drie beglaasde korfboogpoorten (origineel houtwerk met waaier); licht getoogde bovenvensters op arduinen lekdrempels. Onderkelderde rechter travee met troggelwelven tussen I-balken, ondersteund door gietijzeren zuiltjes.

Technische infrastructuur: doorheen het gebouw doorlopende transmissie-as met drijfriemen; hierop aangesloten gietijzeren waterpomp, gevoed door een artesische put (achter het gebouw) en het water opstuwend naar een ijzeren, met klinknagels geassembleerd cilindrisch reservoir dat zich op een stelling, ter hoogte van de haanhouten bevindt.

Kuiperij: volledig onderkelderd bakstenen gebouw van acht traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige keldertoegang en getoogde bovenvensters.

Paardenstallen: haaks tegen de noordzijde van de kuiperij; vier traveeën en één bouwlaag onder twee parallelle zadeldaken (Vlaamse pannen). Traveeën gemarkeerd door pilasters. Getoogde muuropeningen.

Auteurs: Demey, Anthony