Pastorie van de parochie Sint-Jacobus de Meerdere met tuin

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, haaks op de straat ingeplant met tot siertuin ingerichte voorhof en moestuin aan de achterzijde. In zijn huidige vorm, dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde verankerde voorgevel op recente bakstenen plint. Rechthoekige deur en vensters; laatstgenoemde beluikt op de begane grond. Gevel beëindigd op houten kroonlijst met modillons. In rechter zijgevel, rechthoekige deur met arduinen omlijsting waarvan de rechte waterlijst rust op slanke gecanneleerde consoles.

Achtergevel verraadt oudere kern uit het tweede tot derde kwart van de 17de eeuw; begane grond met zandstenen speklagen en sporen van oudere muuropeningen; nu vijf rechthoekige vensters op de gelijkgrondse verdieping en zes op de bovenverdieping. Links beschilderde bakstenen aanbouw met één bouwlaag.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, deel 2, Gent, 1878, p. 56.

Auteurs: Demey, Anthony

Pastorietuin

De pastorie ligt midden in een ruime tuin, die langs de zuidzijde deels door een halfhoge bakstenen muur met toegangspoort van de straat is afgesloten. De tuin werd in 2015 deels heraangelegd met behoud van een groot deel van de bestaande beplanting. De moestuin is niet meer aanwezig.