Gemeentehuis van Haasdonk

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden bibliotheek. Rechthoekig gebouwtje in traditionele bak- en zandsteenstijl, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 16de eeuw (na 1578); in 1926 wegens de slechte toestand gesloopt en identiek heropgebouwd door Alfons Wymeersch (Nieuwkerken) met verwerking van het nog bruikbare materiaal. Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van een centraal dakvenster met puntgevel op schouderstukken. De korfbogige deur met zandstenen kwarthol geprofileerde negblokken en waterlijst, wordt voorafgegaan door een dubbele steektrap (10 treden), vooraan voorzien van rechthoekige deur. De beluikte vensters van het souterrain zijn bolkozijnen, deze van de verdieping kruiskozijnen.

Zijgevels met aandaken, schouderstukken, muurvlechtingen en overhoekse top. Beluikte rechthoekige vensters met zandstenen negblokken.

Achtergevel bezit op de hoofdverdieping, behalve twee kruiskozijnen, een centraal kloosterkozijn.

• NAUTS H., Kunsthistorische beschouwingen over de voorgevels der landelijke gemeentehuizen in het Land van Waas (gebouwd in de 16de, 17de en 18de eeuw), in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 70/3 en 4 1967, p. 179-181.

Auteurs: Demey, Anthony