Olifantshoef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Olifantshoef

Beschrijving

Historische hofstede waarvan de naam ver in de geschiedenis opklimt; woonhuis en schuur opnieuw gebouwd na fatale brand van 1900 (mondelinge bron). Recente kleine stal en bakhuis ten noorden van het huis, aan de straatkant.

Bakstenen woonhuis van vijf traveeën en één verdieping onder zadeldak (kunstleien), van 1904. naar het zuiden georiënteerde voorgevel met dubbelhuisopstand, met in 1963 opnieuw gevoegd parement op plint van blauwe papensteen. Beluikte steekboogvensters met lekdrempels van arduin. Eveneens steekbogige arduinen deuromlijsting op neuten onder getoogde strek. Fries van faiencetegels onder houten kroonlijst met tanden. Langsschuur, parallel aan het woonhuis, ten noordwesten ervan, met opschrift "Olifantshoef 1902". Bakstenen polderschuur onder zadeldak (asbestleien); zuid- en oostgevels verlevendigd met blauwe bakstenen (strekken en andere). Vijfbeukig houten gebint met zeven spanten.

Auteurs: Demey, Anthony