Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Beschrijving

Niet georiënteerde neoclassicistische kerk, aan de rand van de dorpskom gebouwd en omringd door het kerkhof waarvan de gietijzeren afsluiting van 1857 nog gedeeltelijk bewaard bleef. Het kerkpleintje ervoor is beboomd met een dreef van linden; voorts oorlogsgedenkteken en dorpspomp.

Historiek

Eerste bedehuis uit eind 15de eeuw, door Geeraert Fransen in 1672 volledig vervangen en in 1772 door de gebroeders Schoonvliet vergroot. Na een nieuwe vergroting in 1826 naar ontwerp van architect Sernys en ernstige herstellingen in de jaren 1830-40 door architect Johan Beeckman (Dendermonde), wcrden in 1850 door architect A. Fumière (Borgerhout) plannen opgemaakt voor versteviging en uitbreiding. Door de vele wijzigingen hieraan gebracht door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bij monde van architect Louis Roelandt (Gent) wordt uiteindelijk van 1851 tot 1854 een volledig nieuwe kerk gebouwd; wijding op 26 mei 1856.

Beschrijving

De plattegrond beschrijft een driebeukige kruiskerk met ingebouwde voorgeveltoren en polygonaal koor; sacristieën in de oksels van kruisbeuk en koor. Vrij groot gebouw van baksteen met decoratieve verwerking van gekantrechte zandsteen en blauwe hardsteen. Voorgevel met centrale toren, horizontaal geleed door borstweringen in arduin, verticaal benadrukt door panelen, lisenen en hoekbanden van witte natuursteen. Rechthoekig licht geprofileerde arduinen deuromlijsting onder waterlijst op consoles, waarboven een rondboognis met Mariabeeld. De vierkante toren met links een veelhoekige traptoren, is per geleding verjongend en gaat uiteindelijk over in een achtkant met naaldspits. Basilicale benedenkerk van vijf traveeën, gemarkeerd door lisenen. Zijbeuken, transeptarmen en koor met rondboogramen; middenbeuk met ronde bovenlichten.

Interieur

Bepleisterd en geschilderd interieur, overdekt door kruisgewelven met gordelbogen. Rondbogige scheibogen op Toscaanse zuilen; markerend hoofdgestel met boven de zwikken een gevleugeld engelenkopje. Viering overdekt met koepel, boven het dak bekroond door kleine dakruiter.

Mobilair

Hoofdaltaar met schilderij Heilige Drievuldigheid door Nicolaas de Liemaeckere. Onze-Lieve-Vrouwealtaar met houten Mariabeeld door De Preter. Heilige Corneliusaltaar met onder meer beelden van Sint-Jozef en Sint-Rochus door Van Havermaet. Lambrisering uit de 18de eeuw; twee biechtstoelen 1774; communiebank 1867 door Ceusters; preekstoel met beeld van de Heilige Cornelius afkomstig uit het voormalig wilhelmietenklooster te Beveren. Kruisweg door De Loose.

• DEMEY A.-JOOS B., Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost- Vlaanderen, Gent, in voorbereiding.

Auteurs: Demey, Anthony