Gemeentehuis van Doel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Doel

Beschrijving

Hoekhuis van twee bouwlagen onder combinatie zadel- en schilddak (kunstleien), in kern uit de tweede helft van de 18de eeuw doch later aangepast.

Camermanstraatzijde: bakstenen lijstgevel met vernieuwde arduinen plint, van vier traveeën, in het vierde kwart van de 19de eeuw te dateren. Verlevendigd door gebruik van blauwe baksteen en schaarse toepassing van natuursteen. Horizontaal en verticaal geleed door lisenen en banden van blauwe papensteen, onder de dubbele muizentand rustend op een rondboogfries op korbeeltjes. Deurrisaliet, geaccentueerd door mijterboogvormig bovenvenster in een bepleisterde omlijsting; de vernieuwde balkonleuning wordt gedragen op gecanneleerde consoles, waartussen het gemeentelijk wapenschild. Bredere rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken op de gelijkvloerse verdieping; rondboogvensters met sluitsteen op de tweede bouwlaag, alle omlijstingen van blauwe baksteen; afgeronde arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping doorgetrokken tot gekornist cordon. Ten slotte deur in rechthoekige arduinen omlijsting met neuten en afgeronde hoeken.

Vissersstraatzijde: bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zes traveeën uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechthoekige vensters in arduinen omlijsting, gevat in bepleistering van platte banden voorzien van oren en imitatie-sluitsteen (19de eeuw ?), verticaal doorgetrokken over de borstwering waardoor verdiepte panelen ontstaan, opgevuld met spiegels. Geprofileerde arduinen spiegelboogdeuromlijsting met bovenlicht bekroond door een gestrekte waterlijst. Brede poort in arduinen omlijsting van vierde travee waarschijnlijk als latere verbouwing. Recente arduinen plint; oorspronkelijke houten 19de-eeuwse kroonlijst op modillons die ook aan de Camermanstraatzijde doorliep vervangen door gootlijst van kunststof (oktober 1976).

Auteurs: Demey, Anthony