erfgoedobject

Kasteel Bosdam

bouwkundig element
ID
17157
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17157

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Bosdam
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Bosdam
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel Bosdam", vroeger ook genoemd "Cretenborgch". Alleenstaand herenhuis. Het voormalige park werd door de verbreding van de straat enerzijds en door de aanleg van een nieuwe verkaveling aan de achterzijde anderzijds, gereduceerd tot een niet al te grote tuin met vijver. Gecementeerde lijstgevel in empirestijl uit begin 19de eeuw; twee bouwlagen en zeven traveeën onder pannen bedaking met ijzeren vorstkam. De uiterste traveeën vormen haakse vleugels en zijn afgedekt door een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen). De drie middelste traveeën zijn bekroond door een driehoekig fronton. Beluikte vensters en deurvensters, op de begane grond rondbogig, op de bovenverdieping rechthoekig. Links hoger opgaande aan bouw in zelfde stijl en afgedekt door een schilddak.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Bosdam [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17157 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.