Herenhuis gedateerd 1764

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, omgeven door een ruime tuin met grasvelden, bloemperken en hoogstammige loofbomen (onder meer linden en wilde kastanje) en van de straat afgesloten door een aucubahaag; gietijzeren inrijhek aan vierkante arduinen stijlen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien), aan de achterzijde voorzien van twee dakkapellen. Licht verhoogde begane grond. Gedecapeerde voorgevel op hoge bakstenen sokkel. Traveeën gemarkeerd door lisenen. Middenrisaliet met spiegelboogdeur in rijk geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en met rechte tussendorpel, rocailles in de zwikken, voluutvormige sluitsteen en rechte, gekorniste waterlijst; originele houten deur en waaier. Erboven, spiegelboogvenster in analoge rijk geprofileerde arduinen omlijsting met schelpvormige sluitsteen; op de borstwering een arduinen paneel, aanzettend boven de waterlijst van de deur en versierd met een rechthoekig spaarveld met uitgeronde hoeken en jaartal "ANNO 1764". Overige traveeën met segmentboogvensters in arduinen omlijsting, op de begane grond met zonneblinden, op de bovenverdieping met een casement met uitgeronde hoeken op de borstwering. Gevel beëindigd op een vlakke fries met ovale oculi en gekorniste kroonlijst met markerende consoles en klossen.

Achtergevel eenvoudiger uitgewerkt, met behouden bepleistering en beschildering. Eveneens risalietvormende centrale travee met spiegelboogdeur in stijve arduinen omlijsting met neuten, imposten, bloemetjes in de zwikken, palmetvormige sluitsteen, gekorniste en gebogen waterlijst en getralied bovenlicht. Segmentboogvensters in geprofileerde stucomlijsting op arduinen lekdrempels; zonneblinden op de begane grond. Geveleinde met gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroonlijst.

Rijk versierd interieur met onder meer gegroefde, Korinthische zuilen in de hal, schouwmantels en plafonds met stucwerkrocailles in de salons, eiken paneeldeuren en op doek geschilderde, gehistorieerde supraportes.

Auteurs: Demey, Anthony