Hoeve Ooievaarsnest

Beschrijving

Zogenaamd "Ooievaarsnest". Voormalig "hof van Wulveringem"; "hof te Hoeyvaertsneste" volgens Ferrariskaart (1771-1778); leenhof, behoorde in 1477 toe aan Simon van Vlaanderen, later aan de families de Morbeke en de Recourt.

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels begraasd erf. Ten noorden en ten oosten, nog deels met bomen afgezoomde resten van omwalling. Mooie inplanting ten zuiden van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Bakstenen stoepen; recentere geplaveide stoep voor het boerenhuis afgezet met ijzerdraad en toegangshekje.

Ten noorden, boerenhuis met links twee opkamertraveeën + vijf traveeën van anderhalve bouwlaag onder doorlopend, licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met houten dakruitertje. Oude kern uit de 17de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen, zie bouwnaad tussen opkamer en rechter gedeelte; onderste muurgedeelten van oudere bakstenen bij opkamer en linker zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw. Houten Mariakapelletje boven deur van erfgevel. Beluikte rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Muuropeningen met uitstekende onderdorpels van baksteen en 19de-eeuws houtwerk. Opkamer; beluikte houten kruiskozijnen met grote roedeverdeling en schuiframen. Beluikte, getoogde benedenvensters; kruisramen met grote roedeverdeling; schuiframen (?). Halfronde radvensters op halve bouwlaag. Getoogde deur met gestrekte tussendorpel en tweedelig bovenlicht met kleine roedeverdeling; bordes. Achtergevel met onderkelderd aanbouwsel (eerste helft van de 19de eeuw) onder aanleunend lessenaarsdak (Vlaamse pannen); twee getraliede rechthoekige kelderopeningen verdiept in korfboogomlijsting; beluikte rechthoekige vensters. Rechter zijpuntgevel; rechts rechthoekige deur met bordes. Linker zijpuntgevel; gedichte korfboogvormige kelderopening, gedicht opkamervenster, en rechthoekig zoldervenster verdiept in korfboogomlijsting met afzaat. Links, laag recent aanbouwsel.

Interieur. Opkamer met mooie houten zoldering, en marmeren 18de-eeuwse schoorsteenmantel volgens bewoners afkomstig uit het in 1876 gesloopte kasteel de Moucheron te Vinkem. Keuken en zogenaamd "binnenhuis" met schouw voorzien van houten 19de-eeuwse schoorsteenmantel; haardtegels met leeuwenmotief (tweede helft van de 18de eeuw ?) in het zogenaamde "binnenhuis". Ten westen, nieuwe loods. Vervangt de in 1978 door brand verwoeste stalvleugel met links wagenhuisgedeelte onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), van 1838 volgens jaarsteen in linker zijpuntgevel; verankerde baksteenbouw; rechthoekige muuropeningen met kozijn licht verdiept in korfboogomlijsting; klimmende laadluik.

Ten oosten, alleenstaand 19de-eeuws bakhuis (nok loodrecht op het boerenhuis). Rechthoekige muuropeningen met kozijn.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi