Hoeve Den Elzentap

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Den Elzentap

Beschrijving

Zogenaamd "Den Elzentap". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard, deels begraasd erf met bakstenen en recentere geplaveide stoepen. Ten oosten, rest van omwalling. Straatzijde: erftoegang met hek, tussen haag.

Ten noorden, boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vier traveeën onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), vermoedelijk in kern opklimmend tot de 13de eeuw; echter uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Witgekalkte erfgevel op gepikte plint. Getraliede rechthoekige kelderopening verdiept in getoogde omlijsting, onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen: beluikte kozijnvensters met grote roedeverdeling en schuiframen (?), kozijndeur met tweedelig bovenlicht en gestrekte tussendorpel. Gewijzigd rechter venster. Hanggoot. Links en rechts, recenter laag aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten oosten, aangepaste stalvleugel onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de eerste helft van de 19de eeuw (?). Bewaarde achtergevel: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting. Zijpuntgevels met radvormig uilengat.

Ten zuiden, 20ste-eeuwse stalvleugel (nok parallel aan het boerenhuis). Ten westen, aangepaste dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis), uit de eerste helft van de 19de eeuw; aanbouwsels. Zijpuntgevels met radvormig uilengat.

Ten oosten, alleenstaand bakhuis rechts van het boerenhuis. Ten zuidwesten, loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De ten zuiden van het erf gelegen 20ste-eeuwse stalvleugel en de ten westen gelegen 19de-eeuwse dwarsschuur werden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het hek aan de erftoegang is ook niet langer aanwezig.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2005-2007 en meest recent, Sikkelstraat 9, Veurne [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 1 februari 2023).