Hoeve De lelie

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De lelie

Beschrijving

Zogenaamd "De lelie" volgens gevelsteen van boerenhuis. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom verhard erf met rond bakstenen hondenhok en grastuintje voor het boerenhuis. Ten zuidoosten, rest van omwalling.

Ten westen, boerenhuis met zeven traveeën onder kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen), van 1876 volgens jaarsteen in dakkapel, met bijkomende inscriptie: "Mr. Alfred De Man". Baksteenbouw. Twee linker- en twee rechter traveeën ingeschreven in licht verdiept muurvak. Getoogde muuropeningen: beluikte vensters met schuiframen en grote roedeverdeling; deur met tweedelig bovenlicht en gestrekte tussendorpel. Hanggoot. Drie getrapte dakkapellen (zadeldak); rondboogvensters met gecementeerde (?) aanzet- en sluitstenen, en kleine roedeverdeling, gebogen in het boogveld. Links, recentere kleine veranda.

Ten zuiden, voormalig boerenhuis thans ingericht tot stal; zeven traveeën onder licht gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huidige boerenhuis, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het derde-vierde kwart van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Nieuwe naast aangepaste muuropeningen. Recenter, klimmend laadluik. Rechter zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen, top- en kleine schouderstukken; rechthoekig zoldervenster met kozijn. Rechts en links, recentere aanbouwsels. Binnenin, licht geprofileerde balksloffen.

Ten noorden, links stalvleugel + rechts aanleunende dwarsschuur met rechts wagenhuisgedeelte, onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) op houten modillons en schoorstukken, uit de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Uitstekende ankerbalken. Links rechthoekige schuurpoort met accoladeboogdeurtje. Klimmend laadluik.

In het rechter verlengde, aanleunende loods (20ste eeuw). Overige hoevegebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

De woning is gerenoveerd, de stal ten noorden is gesloopt.

• Informatie meegedeeld door Stad Veurne (17 augustus 2022).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2000-2003, Molendreef 2 Veurne [online], https://geo.onroerenderfgoed.be/ (geraadpleegd op 26 augustus 2022).