• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met rest van wal ten westen en losse, U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen rondom onverhard erf, bereikbaar via onverharde oprit ten westen. Mooi gelegen midden weilanden, deels omringd met abelen.

Ten oosten, witgekalkt boerenhuis van twee traveeën en opkamer links + vijf traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw (?). Hoger opgetrokken gedeelte rechts (?). Rechthoekige kelderopening met getralied houten bolkozijn en valluik, onder de opkamer. Voorts rechthoekige muuropeningen, deze in lager woonhuis blijkbaar aangepast, zie sporen van wijzigingen boven de vensters. Sporen van muurvlechtingen in linker zijgevel.

Ten zuiden, stalling (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen) met overstekende dakrand, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Getoogde muuropeningen, en dakvensters onder zadeldak.

Ten noorden, dwarsschuur met links stalgedeelte en rechts wagenhuis onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het huis), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Getoogde muuropeningen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi