Hoeve Klangeveurst en Langheveust

Beschrijving

Zogenaamd "Klangeveurst" volgens bewoners; "Langheveust" volgens Ferrariskaart (1771-1778). Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse lage bestanddelen onder zadeldaken rondom verhard rechthoekig erf; vaalt achter de dwarsschuur ten noordoosten.

Ten oosten, rest van omwalling. Ten zuidoosten, nieuwe loods waarachter doornhaag. IJzeren toegangshek rechts van het boerenhuis met voortuintje.

Zuidwestelijke erfzijde. Op straat uitziende boerenwoning met een opkamertravee links + vijf traveeën onder doorlopend, mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, van 1780 volgens muurankers; bouwnaad rechts van de opkamer echter verwijzend naar nog oudere kern. Verankerde gele baksteenbouw op gecementeerde plint. Getraliede rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Rechthoekig opkamervenster met afzaat en lekdrempel; getralied houten bolkozijn met kleine roedeverdeling; verdwenen luiken. Rechts, rechthoekige vensters in licht getoogde omlijsting met afzaat; bewaarde kozijnen met aangepaste verdeling (?) en recentere luiken. Getoogde kozijndeur met voorts vernieuwd houtwerk.

Achtergevel. Twee rechthoekige vensters links met afzaat; bewaarde kozijnen, echter nieuwe verdeling en luiken. Rechthoekige kozijndeur met accoladebogige tussendorpel en aangepast bovenlicht met tralies aan binnenzijde. Aangepaste vensters rechts. Spoor van gedichte korfbogige kelderopening in vierde travee. Rechter zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken; rechthoekig zoldervenster met beluikt kozijn in korfboogomlijsting. Linker zijtuitgevel; aangepaste kelderopening onder het rechthoekig opkamervenster verdiept in korfboogomlijsting met afzaat en lekdrempel; zelfde zoldervenster met bewaard kozijn; links spoor van lager zittende muurvlechtingen vermoedelijk verwijzend naar uitbouw in 1780 van achtergevel.

Ten zuidoosten, bakstenen stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis, golfplaten) uit de 19de eeuw. Ten noordoosten, dwarsschuur met oude 18de-eeuwse kern (?). Licht gebogen zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen), rechts afgewolfd en lager uitlopend wegens uitbouw. Versteend stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting, zie rest in achtergevel. Krukgebint; ankerbalkgebint bij stalgedeelte links.

Ten noordwesten, dwarsschuur (nok loodrecht op het boerenhuis) van 1924 volgens muurankers.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi