Hoeve Eikenbrand

Beschrijving

Zogenaamd "Eikenbrand" volgens bewoners. Oorspronkelijk omwalde 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard erf; bakstenen stoep voor de stalvleugel; recent met schorren' verharde stoep voor het boerenhuis. Schuur als blikvanger vanaf straat wegens monumentale bedaking. Mooie inplanting midden weiland met een rij eiken, zie benaming, ten noordwesten; met wilgen afgezoomde rest van omwalling ten zuidoosten; ten zuidwesten en ten noordwesten, bewaarde wilgenrij nog verwijzend naar het beloop van de gedempte omwalling. Onverharde erfoprit.

Noordwestelijke erfzijde. Boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vijf traveeën onder gebogen zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; hoger opgetrokken bedaking bij opkamer met verlaagde aandaken, en muurvlechtingen. Verankerde gele baksteenbouw. Bouwnaad tussen opkamer en rechter gedeelte, vermoedelijk verwijzend naar in de loop van de 19de eeuw vernieuwd bakstenen gevelparement van laatst genoemde.

Rechthoekige muuropeningen met strekse latei en afzaat; doorgetrokken opkamervensters in de 19de eeuw (?). Bewaard 18de-eeuws (?) houtwerk bij lager gedeelte: kruiskozijnen met schuiframen, kleine roedeverdeling; echter recentere luiken. 19de-eeuwse kozijnvensters met grote roedeverdeling en luiken, bij opkamer.

Achtergevel. Links, twee rechthoekige vensters onder rollaag: houten 18de-eeuwse bolkozijnen met schuiframen, kleine roedeverdeling en resten van oude beglazing; recentere luiken. Blind opkamergedeelte rechts; eronder, getoogde kelderopening. Vernieuwde muurpartijen, zie onderbouw van oudere bakstenen.

Linker zijpuntgevel met verlaagd aandak en muurvlechtingen. Rechthoekige kelderopening met getralied houten bolkozijn, verdiept in korfboogomlijsting. Muurpartijen van oudere bakstenen verwijzend naar aanpassingen onder meer van rechthoekig zoldervenster.

Zuidoostelijke erfzijde. Stalvleugel van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, golfplaten). Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen versterkt met steunbeer; sporen van oorspronkelijke lemen vullingen; golfplatenbeschieting onder de overstekende dakrand. Rechthoekige staldeuren. Achtergevel; horizontale plankenbeschieting. Zijpuntgevels; golfplatenbeschieting in de top. Links, recentere bijbouw.

Noordoostelijke erfzijde. Dwarsschuur onder groot schilddak (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten) met overstekende dakrand, laag tot bij de grond aan noordelijke gevelzijde met schuurpoort onder luifel; recent minder overstekende dakrand aan erfgevelzijde, zie lager zittende modillons. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Rechthoekige schuurpoorten met accoladeboogdeurtje. Versteende uitbouwen. Krukgebint van zes traveeën.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi