't Schaliënhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Schaliënhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Schaliënhof" volgens opschrift van boerenhuis. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom rechthoekig erf met centraal grastuintje en bewaard bakstenen pad voor de witgekalkte stalvleugel ten zuidwesten. Ten zuidoosten, met bomen afgezoomde rest van omwalling achter het boerenhuis. Ten zuidwesten, rest van omwalling met bakstenen afloop om vee te drenken. Begrinte erfoprit met aan de straat Mariakapelletje uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Kleine rechthoekige kapel van baksteen onder pannen zadeldak. Puntgeveltje onder luifel met versierde windborden. Getoogde deur, deels opengewerkt door middel van hek, in ondiepe rondboogomlijsting; boogveld met opschrift "H. Maria B.V.O.".

Ten zuidoosten, boerenhuis met vier traveeën + een opkamertravee rechts onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot, uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw. Verankerde, gele baksteenbouw. Twee getraliede, licht getoogde kelderopeningen onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; beluikte kozijnvensters met schuiframen, geprofileerde wisseldorpel en grote roedeverdeling. Twee kleine rechthoekige zoldervensters.

Ten zuidwesten, stalvleugel onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met klimmend laadluik, van 1860 volgens gevelsteen in rechter zijgevel. Witgekalkte verankerde baksteenbouw. Getoogde naast aangepaste, rechthoekige muuropeningen. Zijpuntgevels met topstuk.

Ten noordoosten, bakstenen stalvleugel van 1912 volgens gevelsteen; haakse uitbouwen. Ten zuiden, bakstenen koetsgebouwtje (nok loodrecht op het boerenhuis) rechts van het boerenhuis.

Bakhuis aanleunend tegen de achtergevel van het boerenhuis. Ten noordwesten, recente loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi