Dorpshoeve en herberg In het Dambert

Beschrijving

Dorpshoeve op oostelijk uiteinde van dorpskom, tevens voormalige herberg zogenaamd "In het Dambert" volgens bewoners naar verdwenen gevelsteen met benaming. Boerenhuis links aansluitend bij huizenrij; rechts erftoegang met hek. Achterliggend geasfalteerd erf met recente en sterk aangepaste hoevegebouwen onder meer versteende stal (nok parallel aan het boerenhuis) met resten van horizontale plankenbeschieting in top van de zijpuntgevel.

Boerenhuis van drie traveeën + drie opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen, hanggoot), uit de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Merkwaardige straatgevel, witgekalkt boven gepikte plint, met fraai versierde muurankers en aflijnende muizentand. Getraliede rechthoekige kelderopening verdiept in korfboogomlijsting onder de opkamer. Tussen eerste en tweede travee, spoor van vermelde verdwenen gevelsteen. Rechthoekige vensters, bij drie linker traveeën ingeschreven in ondiepe getoogde omlijsting met trapezoïdale sluitsteen. 18de-eeuws houtwerk: houten bolkozijnen met geprofileerde bovendorpel en schuiframen met kleine roedeverdeling; tralies bij linker- en opkamervensters; verdwenen luiken. Witgekalkte achtergevel; ter hoogte van de gesloten opkamer, een nisje met kruisbeeld. Voorts, aangepast rechter gedeelte. Onderkelderde rechter zijpuntgevel met laag afgeschuinde linker hoek onder overstek. Getoogde kelderopening met traliewerk. Rechthoekig zoldervenster met houten bolkozijn; kleine roedeverdeling bewaard in linker vak; verdwenen luiken.

Achtergevel; lager haaks 19de-eeuws(?) aanbouwsel onder zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot. Verankerde en witgekalke baksteenbouw met gepikte plint. Houten bolkozijn met kleine roedeverdeling en schuiframen (?). Rechthoekige kozijndeur met smal vierdelig bovenlicht.

Sedert opname, vernieuwd bakstenen gevelparement.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi