Kapel

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldak, gegroepeerd rondom erf met vaalt. Bewaarde, gele bakstenen hekpijler aan straatzijde. Moestuin ten oosten, siertuin ten zuiden van boerenhuis. Rechts van dit geheel: veldkapel, gedateerd 1947 door middel van gevelsteen.

Ten zuiden, boerenhuis van zes traveeën + twee opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder deels mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); jaartal 1842 aangegeven door middel van muurankers in oostzijgevel. Verankerde, gele baksteenbouw. Voorgevel (op het zuiden) met gewijzigde muuropeningen, behalve rechthoekige kelderopening met getralied houten bolkozijn. Erfgevel (op het noorden): behouden vensters met getralied, beluikt houten bolkozijn. Bewaarde roedeverdeling. Oostelijke zijtuitgevel voorzien van aandak, schouderstukken, muurvlechtingen en overhoeks topstuk. Rechthoekige kelderopening met getralied houten bolkozijn. Oorspronkelijk beluikt, houten kloosterkozijn in de top. Aanleunende armpomp. Westelijke zijpuntgevel met aandak, schouderstukken en muurvlechtingen.

Ten westen, stallingen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, zonder verdere noemenswaardigheden. Ten noorden, versteende dwarsschuur, thans stalling uit de 20ste eeuw. Oudere, geel bakstenen zijgevels, de oostelijke gestut door middel van steunberen. Voorts, recente aanhorigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

De hoeve is sterk verbouwd. De kapel is wel herkenbaar bewaard.