't Groot Zwaanhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Groot Zwaanhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Groot Zwaanhof". Meerledige hoeve met nagenoeg U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen) rondom een rechthoekig erf met centrale vaalt; ten oosten verharde oprit, gemarkeerd door twee witgekalkte hekpijlers; sporen van voormalige omwalling ten zuiden en ten zuidoosten; boomgaard ten zuiden.

Ten zuiden van erf, boerenhuis van vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw (?). Licht getoogde muuropeningen onder strekse latei; beluikte keldergaten onder opkamer; vensters met recentere rolluikkasten; deur met tweedelig bovenlicht en arduinen bordes. Soortgelijke achtergevel; aangepast middenvenster. Rondboogvensters in top van oostelijke zijgevel. Lagere aanbouwsels onder lessenaarsdak tegen W.zijgevel; sporen van dichtgemetselde steekboogdeur.

Ten westen, stalling van twaalf traveeën onder vrij scherp zadeldak (nok loodrecht op het huis) met overkragende dakrand doorbroken door klimmend dakvenster; in kern vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Meerdere sporen van aanpassingen. Bewaarde, verankerde oostelijke zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en uilengat.

Ten noorden, witgekalkte stalling met ingewerkt wagenhuis rechts, onder zadeldak (nok parallel aan het huis) met kort overstekende dakrand, deels mank wegens uitbouw van noordgevel; klimmend dakvenster. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Horizontale plankenbeschieting boven het wagenhuis. Zijpuntgevels met aandak, muurvlechtingen en radvormig uilengat. Lager aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen oostelijke zijgevel.

Ten zuiden, kleine, eveneens witgekalkte stalling onder mank zadeldak (nok parallel aan het huis, mechanische pannen). Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Zijgevels met uilengat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi