Pastorie Sint-Walburgaparochie

Beschrijving

Pastorie van Sint-Walburgakerk. Hoekhuis bij driesprong met Panne- en Witte Kanunnikenstraat; ommuurde tuin uitziend op Sint-Walburgapark en laatst genoemde straat.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met hanggoot, van 1623 volgens boogveldcartouche van bovenvenster in achtergevel. Voorgevel hersteld in 1885 onder leiding van architect J. Vinck (Veurne); onder meer nieuw rechter benedenvenster en openen van nissen links en rechts op bovenverdieping. Verankerde baksteenbouw. Laat-renaissance lijstgevel met muurkapel boven deur: rondboognisje in aedicula-omlijsting met inzwenkende bekroning; recenter Mariabeeldje. Rechthoekige muuropeningen verdiept in rond- en korfboogomlijstingen met geprofileerd beloop op afzaat. Kroonlijst op kraagstenen. Twee dakvensters met inzwenkende top- en schouderstukken; baksteenversieringen in boogvelden onder meer schelpvulling links. Vernieuwd houtwerk: houten kruiskozijnen met glas in lood, persiennes op begane grond. Herstelde schoorstenen met pilasters.

Achtergevel met evenwichtiger ordonnantie. Voornamelijk horizontale gevelmarkering: doorgetrokken afzaten met tandlijst van de tudorboogomlijstingen van de muuropeningen. Kroonlijst op kraagstenen doorbroken door twee dakvensters met inzwenkende top; aediculaomlijsting links, schelpvulling en schouderstukken rechts.

Zijtrapgevels. Links, muurkapel in neorenaissancestijl gedateerd 1926: kruiswegstatie van de Boetprocessie "Hulp van Simon van Cirenen", boven inscriptie "CCC-jaar na de instelling door Z.E.H. Jac: Clou-van-den-weg van het bitter lijden van O:H:J:C: opgericht". Voorts, twee beluikte rechthoekige zoldervensters verdiept in rondboogomlijsting met afzaat.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 535.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi