Hoeve Zwart Paard

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Zwart Paard

Beschrijving

Zogenaamd "Zwart Paard" waaraan straatbenaming ontleend. Oorspronkelijk omwalde hoeve met lage losse bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom deels begraasd, deels verhard erf. Ten oosten, rest van omwalling achter het boerenhuis.

Ten oosten, boerenwoning met een opkamertravee links + vijf traveeën onder onderbroken zadeldak (mechanische pannen); hogere nok voor de opkamer. In kern opklimmend tot 1640, volgens bewoners, naar jaartal op niet meer ter plaatse bewaarde balk. Deels aangepaste 17de-eeuwse opkamer; rechts woongedeelte uit de 19de eeuw (bouwnaad). Verankerde baksteenbouw. Opkamer: gedichte kelderopening in verdiepte rondboogomlijsting, verlaagd opkamervenster met rest van rondboogomlijsting, spoor van kroonlijst. Rechts woongedeelte: rechthoekige muuropeningen onder meer verbreed venster; luiken. Meer gesloten achtergevel. Rechter zijpuntgevel: rechthoekig zoldervenster met houten bolkozijn voorzien van kleine roedeverdeling (19de eeuw). Linker zijpuntgevel met aangepast (?) aandak, top- en schouderstukken. Hartvormig metselaarskenteken van blauwgeglazuurde bakstenen. Centrale zogenaamd Brugse travee. Rechthoekig zoldervenster; kozijn met beluikt benedenvak (18de eeuw?). Verlaagd en gewijzigd opkamervenster boven gedichte rechthoekige kelderopening in korfboogomlijsting.

Ten zuiden van de woning, stal van zes traveeën onder overstekend zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Lange wanden: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; twee linker traveeën van baksteen. Uitstekende ankerbalken. Vernieuwde rechter zijpuntgevel. Uilengat in linker zijpuntgevel.

Ten noorden, bakstenen 20ste-eeuwse stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis).

Ten westen, aangepaste 19de-eeuwse dwarsschuur met rechts wagenhuisgedeelte (nok parallel aan het boerenhuis). Vermoedelijk versteend stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting. Laadluik.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

De beschreven dwarsschuur is inmiddels gesloopt.