• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met nagenoeg losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldak rondom onverhard erf; moestuin links voor het boerenhuis met waterpomp tegen de erfgevel. Resten van bakstenen stoepen. Laag ommuurde vaalt achter de stal ten zuiden. Ten noorden, rest van omwalling achter het boerenhuis. Onverharde erfoprit.

Ten noorden, boerenhuis met oude kern uit de 18de eeuw; drie traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), deels mank wegens recentere uitbouw van achtergevel. Witgekalkte, verankerde baksteenbouw met gepikte plint. Getoogde vensters, uitgezonderd rechthoekig opkamervenster rechts; luiken; schuiframen met kleine roedeverdeling behalve het middenvenster met recenter houtwerk. Rondboogdeur met bovenlicht voorzien van roedeverdeling. Rechthoekig nisje en laadvenster, onder de dakrand. Hanggoot. Achtergevel: blind opkamergedeelte links met twee getraliede rechthoekige kelderopeningen; houten bolkozijoen verdiept in korfboogomlijsting. Vernieuwde r.uitbouw. R.zijpuntgevel: zelfde kelderopening, twee beluikte rechthoekige zoldervensters licht verdiept in getoogde omlijsting. Linker zijpuntgevel met recenter aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak (pannen); rechthoekige muuropeningen met kozijn.

Ten zuiden, witgekalkte stal met gepikte plint, onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; gesmeed ijzeren(?) jaartal 1779 in linker zijpuntgevel. Jonger afdak tegen erfgevel. Rechthoekige naast getoogde muuropeningen. Zijpuntgevels met schouderstukken; vermoedelijk verlaagde aandaken. Recente aanbouwsels. Ten oosten, dwarsschuur (nok loodrecht op het boerenhuis) met oude kern van 1774, zie gesmeed ijzeren jaartal in rechter zijpuntgevel. Lange wanden: versteend stijl- en regelwerk met horizontale plankebeschieting op bakstenen voeling. Rechthoekige schuurpoort onder luifel. Bewaarde, witgekalkte bakstenen zijpuntgevels met aandak, muurvlechtingen, schouderstukken en radvormig uilengat.

Ten zuidwesten aan erfoprit, dwarsschuur (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) van 1841, zie muurankers van linker zijpuntgevel. Zijpuntgevels met uilengaten. Recente aanbouwsels. Rechts van laatst genoemde, loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi