In het Gouden Hoofd Afspanning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed In het Gouden Hoofd Afspanning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wulveringem

Beschrijving

Zogenaamd "In het Gouden Hoofd Afspanning" volgens opschrift van beschilderde puilijst en goudbeschilderd hoofd als uithangbord boven de voordeur. Reeds vermeld in 1594. Ingeplant aan westelijke dorpskomrand van Wulveringem, op kruispunt bij Kwadestraat. Afspanningstype aanleunend bij het langgestrekte hoevetype van boerenhuisherberg met links aanleunende kleine stal en dwarsschuurtje. Geasfalteerd voorpleintje. Achterliggende moestuin met haag aan straatzijde.

Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met oude kern uit 17de-18de eeuw (?), zie natuurstenen plint van rechter zijpuntgevel. Echter grotendeels 19de-eeuws uitzicht, zie voorgevel verhoogd met één bouwlaag; geknikte en gebogen bedaking aan achterzijde. Rechthoekige muuropeningen. Kozijnvensters; geprofileerde tussendorpels en luiken op de begane grond. Kozijndeur. Houten en deels beglaasd tochtportaaltje met kleine roedeverdeling. Houten gootlijst op consoles. Achtergevel: twee uitgebouwde opkamertraveeën links; rechthoekige kozijnvensters. Rechter zijpuntgevel: natuurstenen plint, rechthoekige keldervensters onder de opkamer rechts, kleine nis in omlijsting van rode baksteenkoppen, beluikte kozijnvensters en spoor van gedicht bovenvenster links. Links, aanleunende lagere dienstgebouwtjes onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand; laadluik.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi