Hoeve 't Oud Lindenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Oud Lindenhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Oud Lindenhof", volgens bewoners benaming van circa 1918. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom onverhard erf met bakstenen voetpad. Ten noorden, kleine boomgaard en moestuin achter het boerenhuis. Ten westen en noorden, resten van omwalling. Aan straat, linde links van erfoprit. Ingeplant tussen dorpskom Wulveringem ten noorden, en zogenaamd "Blauwhuis" (nummer 3) ten zuiden.

Ten noorden, boerenhuis met links twee opkamertraveeën + vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met lagere nok bij twee traveeën rechts; jaartal 1539 op met accoladebogen versierde haardbalk binnenin met inscriptie "plus oultre" en wapenschild. Huidig uitzicht: 18de-eeuws volume met 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen. Bouwnaden aan beide geveluiteinden en tussen linker- en lager rechter gedeelte, verwijzend naar vernieuwde muurgedeelten en op latere toevoeging (19de eeuw?) van de twee rechter traveeën. Gewijzigde rechthoekige muuropeningen met 20ste-eeuws houtwerk. Twee beluikte rechthoekige vensters met kozijn (19de eeuw), in lager gedeelte rechts. Hanggoot. Achtergevel met aanbouwsels. Rechter zijpuntgevel; beluikte rechthoekige vensters onder strekse latei; houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling (19de eeuw), op zolderverdieping. Linker zijpuntgevel: twee rechthoekige kelderopeningen met getralied kozijn, ingeschreven in korfboogomlijsting (18de eeuw). Resten van kleine schouderstukken (18de eeuw) verwijzend naar verlaagd aandak.

Ten noorden, stalvleugel van tien traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.

Alleenstaand bakhuis links van het boerenhuis. Ten zuiden, nieuwe loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi