Classicistisch herenhuis met koetshuis

Beschrijving

Arrondissementscommissariaat Veurne-Diksmuide. Classicistisch herenhuis met twee jongere zijvleugels gegroepeerd rondom gekasseide rechthoekige binnenkoer met muur en gietijzeren hek aan straatzijde. Ommuurde achtertuin.

Hoofdgebouw. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verankerde, gele baksteenbouw. Evenwichtige lijstgevel op sokkel gemarkeerd door licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën met attiek en frontonbekroning. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; kleinere attiekvensters in vlakke omlijsting. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf, onversierd fries en kroonlijst. Vermoedelijk recenter houtwerk: kruisramen met kleine roedeverdeling; persiennes (vierde kwart van de 18de eeuw?). Analoge achtergevel op gecementeerde sokkel; enkel twee vensters bewaren nog kleine roedeverdeling.

Linker vleugel. L-vormig voorgebouw met straatgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder pseudo-mansardedak (kunstleien), naar ontwerp van architect Cambier (?) (Brussel) van 1869. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint, geprofileerde kroonlijst en geriemde omlijstingen met lekdrempel op gegroefde consoles van de rechthoekige muuropeningen. Vier houten dakkapellen met voluten en frontonbekroning. Rechts, vermelde aansluitende muur met hek, eveneens van 1869.

Rechter vleugel. Recente haakse bijbouw van twee bouwlagen onder zadeldak, ter vervanging van in 1973 gesloopte vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 523.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi