Landhuis Le Béguinage

Beschrijving

Benaming mogelijk naar de vroegere nabijheid van de priorij van Muizen. Heden neotraditioneel landhuis (volgens kadastrale gegevens van circa 1930) met mogelijk hergebruikte jaarankers 1610, ter plaatse van de vroegere stallen van de priorij. Vandermaelen (1859) duidt op deze plaats het Château de Muysen aan, vermoedelijk verwijzend naar het toenmalige Hof Van Delft, ter plaatse van de vroegere priorij (zie Muizen-Dorp straatinleiding).

Volgens de eigenaar tijdelijk onderkomen voor de zusters van de Abdij van Rozendaal nadat hun klooster was aangeslagen tijdens de Franse Revolutie; het betrof toen mogelijk 7 à 8 kleine huisjes van ongeveer 3 meter breed, bewoond door landarbeiders. Bij de verbouwingswerken door de huidige eigenaars in de periode 1976-1980 werd een waterput ontdekt die was opgebouwd uit kleine baksteentjes en afgedekt door de grafsteen van een abdis.

Voormalig park met vijver en ijskelder beschermd als landschap.

• VAN DE LEUR F. en L., De priorij van Muizen. De bewogen geschiedenis van een nonnenklooster, Muizen-Mechelen, 1988, p. 37.