Eclectische villa

Beschrijving

Eclectisch herenhuis uit de jaren 1930; rechts, beboomde tuin voorzien van hek, uitziend op vaart. Baksteenbouw met parement van Euvillesteen op arduinen sokkel. Straat- en zijgevel vertonen een prettig volumespel: lijstgevels met risaliet gemarkeerd door erker, loggia (zijgevel), dakvenster met gebogen frontonbekroning, en gedomineerd door zeszijdige hoektoren met ingesnoerde spitsbekroning (leien).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Dit stadskasteeltje werd - in tegenstelling tot de inventaristekst - gebouwd in 1910-1911 in opdracht van landmeter Pieter Amand Vande Velde en zijn vrouw, Marie Rouzée. De naam van de architect is momenteel nog niet bekend.

De villa vormt een representatief voorbeeld van laat-eclectische architectuur met sterk (neo)classicistische en ietwat neorenaissancistische inslag. In de verzorgde tuin bevinden zich een bakstenen tuinhuis en dito garage, de originele serre van ijzer en glas, alsook een origineel houten lustprieel (ook ‘kiosk’ genoemd). De tuin is langs de straatzijde afgesloten met stijlvol smeedijzeren hekwerk op lage muren; een vleugelpoort van hetzelfde metaal geeft toegang tot de tuin én het landhuis.

Het interieur is in dezelfde neostijlen aangekleed, onder meer zichtbaar in de marmeren schouwen, met uitzondering van de lieflijke ‘biljartzaal’, die onder meer in de originele wandschilderingen (met uitbeelding van de vier jaargetijden) de overgang van art nouveau naar art deco illustreert.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002204, Twee stadskasteeltjes (S.N. 2002).