Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Eclectisch herenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw; rechts, ijzeren hek tussen geblokte pijlers van afwisselend rode en gele bakstenen met vaasbekroning, toegang gevend tot beboomde tuin met voormalig brouwerijcomplex uitziend op vaart.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op arduinen sokkel. Hoger opgetrokken middenrisaliet van twee traveeën met in- en uitgezwenkte top, voorzien van aediculavenster met schelpvulling ontleend aan de regionale renaissance-architectuur; voorts, benadrukt door vlakke pilasters op begane grond onder geprofileerde puilijst, en balusters tussen palmettenversiering op borstwering. Getoogde muuropeningen, in vlakke omlijsting met oren en druiplijst op bovenverdieping; verdwenen luiken op begane grond. Gevelbekroning door middel van attiek met palmettenversiering op consoles, en zeszijdige hoektorentjes met klokvormige torenhelm (leien). Verankerde bakstenen zijpuntgevels, rechts met gemarkeerde schoorsteentravee en getoogde muuropeningen, links met rondbogige en getoogde nissen. Achtergevel met recentere aanbouw.

Brouwerijgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan het herenhuis, pannen) geflankeerd door hoge, ronde schoorsteen op rechthoekige basis. Verankerde baksteenbouw. Blinde lange gevels. Analoge zijpuntgevels als herenhuis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi