Neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden

Beschrijving

Imposant neoclassicistisch herenhuis op hoek bij Duinkerkestraat; vijf + vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien), gedateerd 1869 door middel van cartouche. Bepleisterde en beschilderde voor- en zijgevel op arduinen plint met getoogde kelderopeningen. Sokkel vormende begane grond gemarkeerd door imitatiebanden. Horizontale gevelgeleding door middel van omlopende kordons en onderdorpels. Licht uitspringend deurrisaliet (voorgevel) gemarkeerd door pilasters, geblokt op begane grond en tweede bouwlaag, vlak op derde bouwlaag; bel-etage gemarkeerd door balkon met gietijzeren leuning op geprofileerde consoles en deurvenster onder gebogen fronton op uitgelengde consoles, waarin vermelde cartouche. Zijgevel met analoog middenrisaliet van drie traveeën. Getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting met oren en sluitsteen. Verzorgd houtwerk. Versierde lekdrempelconsoles (niet bij risalieten) met tussenliggende panelen. Omlopend hoofdgestel met gelede architraaf, fries met casementen afgewisseld door panelen met door middel van leeuwenkoppen gevulde steigergaten en kroonlijst op geprofileerde consoles. Deels door woonhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (Duinkerkestraat nummer 2) ingenomen tuinmuur aan Duinkerkestraat. Baksteenbouw geleed door middel van pilasters met vaasvormige bekroning en afgelijnd met baksteenfries. Getoogde koetspoort met nieuwe garagepoort links.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi