• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis bij Nieuwstraat. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met dwars gedeelte rechts, uit de 18de eeuw met 19de- en 20ste-eeuwse gevelaanpassingen. Gecementeerde schoudergevel met imitatiebanden. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met gestrekte druiplijst en doorlopende arduinen lekdrempel (19de eeuw). Rechter aandak met muurvlechtingen. Hoge schoorsteen. Gewijzigde begane grond met recente winkelpui. Linker zijgevel: analoge lijstgevel met arduinen plint en geprofileerde kroonlijst.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Tijdens het onderzoek in functie van de bescherming als monument in 2004 werd de burgerwoning als 17de-eeuws gedateerd, en werden ook interieurelementen geregistreerd die verwijzen naar de oudere kern, zoals het getelmerkte dakspant bestaande uit vier stapelgebinten, de tweebeukige kelder onder tongewelven, de bakstenen spiltrap tot de kelder en de houten spiltrap tot de verdiepingen.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002324, Veurne: 17de-eeuwse panden (S.N. 2004).
Auteurs: Jacobs, Els