Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Ten opzichte van de algemene rooilijn vooruitspringend hoekhuis bij Vleeshouwersstraat, aldus getuigend van vroeger straatbeeld en tevens blikvanger vanaf Grote Markt wegens ligging in bocht. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw met 19de-eeuwse gevelordonnantie. Baksteenbouw. Puntgevel met geveltop voorzien van horizontale plankenbeschieting, vermoedelijk oorspronkelijk in- en uitgezwenkte top volgens spoor van rolwerk links en rechts onderaan de plankenbeschieting, en bouwaanvraag van 1832 in verband met winkelpui doch waarop rolwerk getekend. Rechthoekige vensters onder strekse latei. Begane grond met prettige houten winkelpui naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) van 1894. Gecementeerde rechter zijgevel met schijnvoegen; lijstgevel van vijf traveeën met getoogde muuropeningen; dakkapel.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 489 en 539.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi