Hoeve Verbrande hofstede

Beschrijving

Zogenaamd "Verbrande hofstede" volgens bewoners. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen volgens Ferrariskaart (1771-1778); thans met reminiscenties aan het langgestrekte type, zie boerenhuis met rechts aanleunende recentere stalvleugel aan noordwestelijke erfzijde; ertegenover, zuidoostelijke stalvleugel. Deels gebetonneerd en geasfalteerd erf met vaalt. Inplanting aan straat.

Ten noordwesten, laag boerenhuis van vermoedelijk oorspronkelijk twee opkamertraveeën links + vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen), hoger boven opkamer met rechts aandak, muurvlechtingen en schouderstukken; in kern opklimmend tot het tweede-derde kwart van de 18de eeuw. Bouwnaad tussen zesde en zevende travee wijst op verbreding rechts met vier hogere traveeën aansluitend bij gedateerde stalvleugel van 1855. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw. Opkamer afgelijnd met muizentand; eronder, twee beluikte rechthoekige kelderopeningen, verdiept in korfboogomlijsting links. Houten kruiskozijnen (19de eeuw) licht verdiept in getoogde omlijsting; luiken. Gewijzigde rechthoekige opkamervensters met bewaarde afgeronde afzaat. Gesloten achtergevel uitgezonderd twee getoogde kelderopeningen in opkamergedeelte; links, uitbouw onder aanleunend lessenaarsdak, met beluikte rechthoekige kozijnvensters. Linker zijgevel met spoor van verlaagd aandak; haaks aanleunende nieuwe loods.

Rechts, aanleunend stalgebouw van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, van 1855 volgens jaarsteen in rechter zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw. Getoogde muuropeningen naast recentere rechthoekige.

Ten zuidwesten, verbouwde stal onder zadeldak, gedateerd 1855 door middel van jaarsteen in rechter zijpuntgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi