Huis 't Muzekot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is aangeduid als beschermd monument Huis 't Muzekot

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Huis 't Muzekot: omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "'t Roo Leeuwken" (voor 1570), "De Drie Coninghen" en heden "'t Muzekot". Hoekhuis bij Zwarte Nonnenstraat. Diephuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1570 door middel van muurankers en 1634 door middel van cartouche.

Verankerde witgekalkte baksteenbouw boven gepikte plint. Oudst gedateerde (1570) Veurnse trapgevel (negen treden + topstuk). Boven- en zolderverdieping gemarkeerd door centrale Brugse travee met geprofileerd beloop op afzaat; verdiepte korfboogomlijstingen voor de houten kruiskozijnen met glas in lood; schuiframen (?) op tweede bouwlaag. Verbouwde begane grond met kleine winkelpui onder houten latei (19de eeuw?): beluikt kozijnvenster met schuiframen en kleine roedeverdeling, gekoppeld aan rechterdeur met tweedelig bovenlicht. Linkerzijgevel; lijstgevel van drie traveeën. Rechthoekige vensters verdiept in getoogde omlijsting met geprofileerd beloop op afzaat, in twee linkse traveeën van bovenverdieping; vermoedelijk verlaagd dakvenster met bewaard geprofileerd beloop en afzaat rechts. Houten kruiskozijnen met glas in lood; schuiframen (?) rechts boven. Gewijzigde begane grond (18de eeuw?): rechthoekige muuropeningen onder strekse latei met kruisramen, verdwenen luiken en kleine roedeverdeling.

Rechts, recenter muurgedeelte met rechthoekig poortje.

Interieur: geprofileerde bakstenen schouwen respectievelijk op de begane grond en op de bovenverdieping (laatste kwart 16de-eerste kwart 17de eeuw).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De onmiddellijke omgeving van Huis 't Muzekot bestaat uit de twee aanpalende 19de-eeuwse huizen met lijstgevels aan de Vleeshouwersstraat en de Zwarte Nonnenstraat, alsook de ruime stadstuin achter deze panden.