Station Veurne

Beschrijving

Station. Neogotisch stationsgebouw naar ontwerp van architect Wisselez (Brussel), gedateerd 1895 door middel van sierankers. Licht uitspringende, vierkante middenpartij van drie traveeën en twee bouwlagen onder hoog opgetrokken schilddak (leien), tussen twee zijvleugels van één bouwlaag, links van zes en rechts van zeven traveeën onder zadeldaken (leien) gecombineerd met schilddak links. Rechts, aanleunende stationschefswoning van twee bouwlagen onder zadeldak (leien) en rechts hoektoren. Links, alleenstaand nutsgebouwtje van één bouwlaag.

Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor sokkel, twee-, drie- en vierlichten, neogotisch traceerwerk.

Middenpartij met vage reminiscenties aan het zogenaamd "Spaans Paviljoen" van 1448-1452 en 1530; hoektoren geïnspireerd op het middeleeuwse belforttype. Gedetailleerde toepassing van de neogotische vormentaal: zogenaamd Brugse travee voor middenpartij en stationschefswoning, gedrukte spitsboogvensters, traceerwerk op borstweringen en in boogvelden, geajoureerde borstwering met hoektorentjes en centraal dakvenster met puntgevel tussen pinakels bij middenpartij, baksteenfries met uitkragende spitsboogjes onder gootlijst van zijvleugels. Analoge perrongevel met glazen luifel op gietijzeren bundelpijlers. Verdwenen: kleine dakkapellen, hoektorentjes bij achtergevel van middenpartij, analoge luifel van linker zijgevel.

Nutsgebouwtje met gelijkaardige kenmerken.

Merkwaardig neogotisch stationsinterieur: bakstenen kruisribgewelven, twee natuurstenen schouwen gesigneerd en gedateerd Derdaale-Vanneste, Roeselare, 1895.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Stapelplaats, voormalige loods voor goederentransport, gelegen op de oostzijde van de statieplaats naast het neogotische stationsgebouw. Aan het spoor gelegen vleugel met verhoogde begane grond; overdekt door middel van zadeldak (mechanische pannen), ter hoogte van de poorten uitlopend tot luifels op gietijzeren steunarmen. Verankerde gele baksteenbouw. Opgetrokken in de jaren 1920 in een historiserende stijl, getypeerd door: de sierankers, de rechthoekige arduinen kozijnconstructies verdiept in korfboogomlijstingen, de tuitgevels met geaccentueerde schouderstukken, de geprofileerde schouwen, de aflijnende tandlijst met dropmotief. Interieur. Behouden indeling. Grote hal, toegankelijk via grote inrijpoorten en verlicht door middel van grote hoge vensters. Links ervan kleinere kantoorruimten.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002326, Panden uit de 19de en begin 20ste eeuw (HUYS M., 2004).