Burgerhuis met koetshuis en tuinmuur

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1903 door middel van muurankers, naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne). Bakstenen lijstgevel op sokkel van arduin; hoger opgetrokken onpare traveeën onder meer rechter hoekrisaliet, met getrapt dakvenster. Neogotische gevelordonnantie met zogenaamde Brugse traveeën; schelpvulling van boogvelden als overgenomen regionaal renaissance element. Rechthoekige muuropeningen onder ontlastingsboog; bolkozijnen in rechter risaliet. Rechthoekig, deels beglaasde vleugeldeur met bovenlicht in geblokte neobarok omlijsting van natuursteen met leeuwenkop als sluitsteen. Rechte muizentand onder houten gootlijst. Zijtrapgevels: zogenaamd Brugse traveeën waarin getoogde nissen met visgraatverband.

Links, laag poortgebouwtje onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Zogenaamd Brugse traveeën verhoogd met getrapt dakvenster tussen kantelen. Getoogde koetspoort.

Rechts, bakstenen tuinmuurtje geleed door middel van overkragende rondboogjes onder gekanteelde borstwering.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 545 (1903).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Het burgerhuis blijkt geen ontwerp van architect J. Vinck. Op historische plannen in privébezit wordt architect Jules Soete (Roeselare) als ontwerper vermeld. Het bouwplan bewaard in het stadsarchief vermeldt geen ontwerper, maar stemt overeen met het huidige uitzicht. De woning met paardenstal en koetshuis werd gebouwd in opdracht van bouwheer Vandenbulcke.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 545 (1903), nummer 31.
  • Informatie verkregen van K. Vandoorne (22 januari 2023).