Hoeve 't Klein Westhof met kapel

Beschrijving

Zogenaamd " 't Klein Westhof". Hoeve voorheen gelegen in onmiddellijke nabijheid van thans verdwenen parochiekerk, volgens de Ferrariskaart (1771-1778).

Huidig uitzicht. Vermoedelijk kort na Eerste Wereldoorlog wederopgebouwde hoeve met losse bestanddelen van baksteen onder zadeldaken (mechanische pannen) rondom verhard erf. Rondom het boerenhuis met omhaagde achtertuin, deels met bomen afgezoomde L-vormige rest van omwalling met bakstenen afloop voor het vee; oudere bakstenen muurgedeelten gestut door middel van steunberen (rest van het oude boerenhuis); bruggetje. Begrinte erfoprit; wegkapel met neogotische inslag, gedateerd 1929 door middel van gevelsteen. Algemeen volume en opstelling van hoevegebouwen nog grosso modo overeenkomstig met Ferrariskaart. Ten zuiden, boerenhuis van een opkamertravee links + zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. Eenvoudige wederopbouwarchitectuur aansluitend bij de traditionele regionale hoevebouw, zie verwerking van streekelementen: links opkamer, houtwerk van rechthoekige muuropeningen met kleine roedeverdeling, schuiframen rechts op begane grond, en luiken. Rechter zijpuntgevel met gemarkeerde schoorsteentravee.

Ten oosten en ten noorden, respectievelijk kleine stal en schuur met rechts stalgedeelte; eveneens met eenvoudig karakter.

Ten westen, recentere loods aan erfoprit.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Op basis van gegevens uit het Provinciaal Archief West-Vlaanderen kan het ontwerp toegewezen worden aan Camille Van Elslande.

• DEGRAEVE M. 2011: Camille Van Elslande op alle fronten. Modern architecturaal denken in een traditionele context, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.