Burgemeesterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgermeesterswoning

• is aangeduid als beschermd monument Burgermeesterswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Voormalige burgemeesterswoning; sedert 1851, Vrije kleuterschool der zusters van de Heilige gehoorzaamheid.

Laatclassicistisch herenhuis naar ontwerp van architect Grawez (Duinkerke) van 1821. Voortuintje voorzien van laag hek. Gevelplaat met inscriptie: "Leopold eerste koning der Belgen werd hier onthaald door de stadsregering van Veurne bij zijne aankomst in het land op 17 juli 1831. Honderdjarige herinnering". Imposant gebouw met achteruitwijkende middenpartij van acht traveeën tussen twee hoekrisalieten van twee traveeën. Twee bouwlagen + attiek, behalve rechter hoekrisaliet en linker koetspoorttravee van één bouwlaag onder plat dak; verbouwing van oudere kern, zie wolfseind rechts. Bakstenen lijstgevel met geblokte begane grond boven gecementeerde plint. Horizontaal accent door middel van doorlopende lekdrempels en attiek met gelede natuurstenen architraaf op klossen en geprofileerde bakstenen kroonlijst. Rechthoekige vensters, onder meer blinde bij rechter hoekrisaliet; grote roedeverdeling. Behouden persiennes op begane grond. Halfronde attiekvensters. Oorspronkelijk twee rechthoekige deuren in natuurstenen omlijsting van pilasters bekroond met entablement: gelede architraaf, fries met paneelwerk, kroonlijst op klossen. Behouden 19de-eeuwse vleugeldeur links met tweedelig bovenlicht, koperen deurknoppen en gesmeed ijzeren hangbel. Rechthoekige linker koetspoort met neuten en imposten onder eenvoudig entablement van natuursteen; schamppalen. Vlakkere en deels aangepaste achtergevel van twee bouwlagen met soortgelijke opstand.

Interieur. Behouden trappenhuis met Korintische zuilen. Plafonds met stucversiering.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 482.