Huizenrij naar ontwerp van C. Van Elslande

Beschrijving

Heropgebouwde huizenrij naar ontwerp van architect C. Van Elslande (Veurne) van circa 1920. Gevelsteen: "Vernield in 1918. Herbouwd in 1919" (nummer 23); jaarankers 1921 (nummer 15). Breedhuizen van twee a zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Baksteenbouw met sierankers en schaarse parementen van natuursteen. Lijstgevels, behalve nummers 17, 23 met trapgevel onder meer voorzien van inzwenkende top (nummer 23). Voornamelijk imitatieve interpretatie van de regionale renaissance-architectuur zie al of niet vrij bewerkte ontleningen: aediculavenster ter verfraaiing van geveltop (nummers 17, 23), geometrische baksteenversieringen van borstweringen (nummers 21, 23) en vensterboogvelden (nummer 17), rechthoekige bovenvensters onder meer stenen kruiskozijnen (nummers 17, 19, 21) en drielicht (nummer 23), verdiept in korf- en tudorboogomlijsting met geprofileerde beloop (nummers 15, 17, 19), dakvensters met in- en uitgezwenkte top (nummer 15), dakkapellen (nummer 19) en -venster (nummer 21) met inzwenkende top en schouderstukken. Functioneler opgevatte begane gronden overeenkomstig winkelfunctie: brede korfboogvormige uitstalramen (nummers 15, 21, 23). Zijtrapgevels uitlopend op schoorstenen met neogotische inslag (nummer 19). Begane grond aangepast bij nummer 17; vernieuwd bij nummer 19. Sedert opname, nieuwe winkelpui bij nummer 17.

• Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel B 1-70, nummer II, 57, 68.
  • Stadsarchief Veurne, nieuw archief, bundel B71-150, nummer 77.