Hoekhuis naar ontwerp van C. Van Elslande

Beschrijving

Hoekhuis bij Sint-Niklaasplaats; ijzeren uithangbord. Vijf traveeën onder meer afgeschuinde hoek- en deurtraveeën onder overstek, en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met twee dakkapellen voorzien van oeil-de-boeuf, gedateerd 1921 door middel van gevelsteen; naar ontwerp van architect C. Van Elslande (Veurne). Baksteenbouw met parement van natuursteen; sierankers. Imitatieve wederopbouwarchitectuur gekenmerkt door ontleningen aan de regionale renaissancevormgeving, zie geometrische baksteenversiering van borstwering en vensterboogvelden, houten kruiskozijnen verdiept in geprofileerde rondboogomlijsting op doorlopende afzaat met tandlijst, op bovenverdieping, linker zijtrapgevel met rondboogvensters op bovenverdieping, en geprofileerde schoorstenen met pilastertjes. Functioneler geïnterpreteerde begane grond met brede korfbogige uitstalramen.

• Stadsarchief Veurne, nieuw archief bundel B71-150, nummers 97, 115.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi