Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Mooi ingeplante en grotendeels omhaagde hoeve van het langgestrekte type (nok parallel aan de straat) met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte naar het zuiden georiënteerde hoevegebouwen van één bouwlaag; respectievelijk van west naar oost, stal + dwarsschuur + boerenhuis. Ervoor, klein onverhard erf met stoep deels van kasseien, deels van oude bakstenen (voor stal); tegen de gevel aanleunende regenput en waterpomp. Vaalt achter de stal. Onverharde erfoprit; door middel van wilgenrij afgezoomde gracht rechts.

Boerenhuis van drie traveeën + een opkamertravee rechts onder licht gebogen, doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand en hanggoot. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen met kozijn (19de-eeuws houtwerk); beluikte vensters; deur met tweedelig bovenlicht. Achtergevel met lagere haakse aanbouw van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); beluikte rechthoekige muuropeningen met kozijn verdiept in korfboogomlijsting; zijgevel met deels verdwenen aandak met muurvlechtingen en schouderstukken. Onderkelderde zijpuntgevel rechts met spoor van muurvlechtingen. Linker zijgevel met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken.

Iets lagere, links aanleunende dwarsschuur onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot. Verankerde baksteenbouw; schuinlopende wanden. Centrale, rechthoekige schuurpoort onder luifel; rechthoekig deurtje rechts met kozijn verdiept in korfboogomlijsting; links rechthoekige poort. Linker zijgevel met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken. Links aanleunende lagere stal van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen.

Ten oosten, alleenstaand bakhuis haaks, in het verlengde van de hoeve ingeplant.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi