• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) uit het vierde kwart van de 18de eeuw; vermoedelijk jongere pilastergevel dan nummer 51, zie verschillende verhoudingen, en ongebundelde bouwaanvraag van 1780 met betrekking tot pilastergevel met ordonnantie aanleunend bij die van nummer 53 Bakstenen pilastergevel, vermoedelijk gedecapeerd en met deels vernieuwd baksteenparement (onder meer pilasters, borstwering) (eerste kwart van de 20ste eeuw) volgens foto van straatbeeld van circa 1895 met vage afbeelding van het huis voorzien van bepleisterde pilastergevel met dakkapel; ook recentere arduinen sokkel. Geprofileerde en gekorniste bakstenen kroonlijst. Paneelwerk op borstwering. Getoogde muuropeningen met gestrekte uiteinden; afzaten op de begane grond; recentere arduinen lekdrempels op de bovenverdieping. Vernieuwd houtwerk. Centrale dakkapel (zadeldak) met inzwenkende belijning, getorst topen schouderstukken, en rondboogvenster met schelpvulling; deels aangepast baksteenparement. Linker aandak met muurvlechtingen.

• Stadsarchief Veurne, Modern Arcief, Ongebundeld.
  • PLETTINCK L., Furnes illustré, Veurne, (1898), p. 34.