Restanten en poortgebouw Sint-Niklaasabdij

Beschrijving

Poortgebouw van de voormalige Sint-Niklaasabdij; toegang tot geasfalteerde binnenplaats met nummers 6, 8A-B en garages.

Poortgebouw van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met hanggoot, uit het vierde kwart van de 17de eeuw; vroeg voorbeeld van de Lodewijk XIV-stijl te Veurne. Witgekalkte pilastergevel van baksteen op gepikte plint. Geblokte pilasters, gekorniste puilijst, entablement met 19de-eeuwse radvensters, en gekorniste kroonlijst. Centrale rechthoekige koetspoort onder houten latei, verdiept in geblokte rondboogomlijsting; twee gepikte schamppalen. Sporen van terug dichtgemetselde winkelramen van 1846 in twee zijtraveeën.

Analoge gevelordonnantie aan binnenplaatszijde. Drie rechthoekige poorten onder houten latei, vermoedelijk recenter verdiept in spitsboogomlijsting. Laadvenster boven middenpoort.

Achterin, in de 19de eeuw zogenaamd "Hôtel de la Commerce", doch voorheen vermoedelijk abdijgebouw. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan het poortgebouw); vernieuwde oude kern uit de tweede helft van de 17de eeuw - 18de eeuw (?), zie bewaard linker aandak en steile dakhelling.

• Stadsarchief Veurne, modern archief bundel 503.