Zuidgasthuishoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zuidgasthuishoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Zuidgasthuishoeve", gelegen op de plaats van het voormalig Zuidgasthuis met eerste vermelding van 1425; verwoest door de geuzen en niet meer heropgebouwd, doch met andere Veurnse gasthuizen samengesmolten in het Sint-Jansgasthuis eind 16de eeuw.

Leegstaande hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw; blikvanger gelegen in driehoek tussen Ieperse steenweg ten oosten, nieuwe Albert I-laan ten noorden en Europalaan ten westen. Recente bebouwing ten noorden doet afbreuk aan het oorspronkelijk landelijk karakter. Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse witgekalkte bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom begraasd erf met boomgaard voor het boerenhuis en ommuurde vaalt achter de dwarsschuur. Aan de gang zijnde restauratiewerken onder leiding van V.Z.W. Regionaal museum Bachten de Kupe en architect B. Hendryckx (De Panne).

Ten noorden, boerenhuis van één staltravee + drie traveeën + rechts twee opkamertraveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met hanggoot; hogere bedaking bij vier rechter traveeën. Verankerde baksteenbouw. Steunberen afgewerkt met muurvlechtingen onderstutten de opkamer. Rechthoekige muuropeningen met 19de-eeuws houtwerk; verdwenen luiken; venster van vierde travee met houten bolkozijn verdiept in korfboogomlijsting; kozijndeur. Meer gesloten achtergevel met aanbouwsel onder lessenaarsdak. Linker zijpuntgevel; twee rechthoekige staldeuren en zoldervenster onder houten latei. Rechter zijpuntgevel versterkt met analoge hoeksteunberen; spoor van verlaagd aandak met muurvlechtingen; getraliede rechthoekige kelderopening; rechthoekig zoldervenster met kozijn verdiept in korfboogomlijsting; uitgewerkte muurankers 69. Ten zuiden rechttegenover het boerenhuis, kleine stal van drie traveeën (nok parallel aan het boerenhuis). Verankerde baksteenbouw. Aangepaste rechthoekige muuropeningen. Zijtuitgevels; aandak afgewerkt met muurvlechtingen. Ten zuidwesten, grote dwarsschuur met links stalgedeelte onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis); overstekende dakrand bij achtergevel. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; verankerde baksteenbouw voor stal met klimmend laadvenster. Twee rechthoekige schuurpoorten; onder luifel op schoorstukken bij erfgevel. Verankerde bakstenen zij puntgevels. Krukgebint van zeven traveeën. Recente aanbouwsels tegen linker zijgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi