Hoofdgebouw van het gildehof der handboogschutters

Beschrijving

Voormalig hoofdgebouw van het gildehof der handboogschutters, thans garage. Reeds vermeld begin 15de eeuw; verbouwd in 1716.

Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw - eerste kwart van de 17de eeuw (?); aangepaste rechthoekige muuropeningen uit 19de en 20ste eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel met sporen van okergele beschilderingen, recentere gecementeerde plint met schijnvoegen (1976); opnieuw beschilderd in 1979. Drie rechter traveeën vermoedelijk uit het vierde kwart van de 16de eeuw - eerste kwart van de 17de eeuw volgens bouwnaad tussen vierde en vijfde travee, muurkapel (eerste kwart van de 17de eeuw ?), gevelbeëindiging met overhoekse muizentand, aandaken met muurvlechtingen en schouderstukken; linker travee van 1716 (?). Op tweede bouwlaag, natuurstenen muurkapel: rondboognis met schelpvulling in rechthoekige omlijsting van gecanneleerde ionische pilasters met verdwenen frontonbekroning, voorheen vermoedelijk met beeld van schutspatroon Sint-Sebastiaan. Eronder, spoor van dichtgemetselde tudorboogvormige muuropening.

Achtergevel. Twee linker traveeën: aangepaste rechthoekige bovenvensters verdiept in korfboogomlijsting met afzaat en lekdrempel; aflijnende overhoekse muizentand, dakvenster met tuitgeveltje en muurvlechtingen, voorzien van houten kloosterkozijn verdiept in analoge omlijsting. Haakse uitbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) van voormalige kapel (eerste kwart van de 17de eeuw?). Tuitgevel met muurvlechtingen en lelieankers; dichtgemetseld spitsboogvenster waarboven bakstenen wapenschild van de Sint-Sebastiaansgilde; recente garagepoort. Zijgevels afgelijnd met overhoekse muizentand. Recente rechter uitbouw.

• DE POTTER F., RONSE E., BORRE P., Geschiedenis van het Sint-Sebastiaansgilde van Veurne, Gent. 1873.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi