Gebouw van de nachtwacht Hoge Wacht

Beschrijving

Zogenaamd "Hoge Wacht". Eertijds gebouw van de nachtwacht, heden Kamer voor Handel en Nijverheid; gelegen op zuidoostelijke markthoek bij Appelmarkt. Gebouwd in 1636 op kosten van de kasselrij. Herstellingswerken eind 19de eeuw onder leiding van architect J. Vinck (Veurne). Restauratie in 1967-1968 onder leiding van architect S. Smis (Oostende) voornamelijk met betrekking tot huistoren.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder zadeldak (leien); jaartal 1636 gegrift in middelste puiboog. Verankerde bakstenen trapgevel (twaalf treden + topstuk); verweerde gevelsteen boven uurwerk (19de eeuw) in de geveltop. Twee beluikte rechthoekige kelderopeningen met natuurstenen negblokken en bovendorpel. Natuurstenen bogengalerij op de begane grond: vijf rondbogen met kwartholbeloop, op Dorische zuiltjes; centraal trappenbordes met ijzeren leuning. Rechthoekige bovenvensters: houten kruiskozijnen (glas in lood), in getoogde omlijsting op zolderverdieping. Linker zijgevel. Centraal aanleunend vijfzijdig huistorentje onder schilddak (leien); rechthoekige kozijnvenstertjes verdiept in rondboogomlijsting met afzaat en lekdrempel. Linker venstertraveeën: houten kruiskozijnen onder meer geprofileerd op de begane grond; verdiepte korfboogomlijsting met afzaat op de bovenverdieping; ontlastingsbogen en spoor van dichtgemetselde analoge omlijsting op de begane grond. Blinde rechter traveeën afgelijnd met overhoekse muizentand. Links aandak met muurvlechtingen. Aangepaste oudere keldering uit de 14de eeuw(?); vier bakstenen kruisribgewelven; verhoogde vloer. Voorts aangepast interieur.

• PLETTINCK, L., Furnes illustré, Veurne (1898), p. 41.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi