Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: bijgebouw en omheiningsmuur

Beschrijving

Vrij imposant herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), gedateerd 1878 door middel van cartouche boven deur. Dubbelhuis. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel en plint met verdiepte keldervensters. Deurrisaliet met gebogen frontonbekroning voorzien van topstuk. Geblokte penanten en hoekpilasters op begane grond. Pilasters met ingediepte schachten op hoeken en middentravee van bovenverdieping. Horizontale gevelbelijning door middel van doorgetrokken lekdrempels en puilijst uitgewerkt tot balkon met balustrade op bewerkte consoles in het middenrisaliet. Spiegels tussen postamenten van borstwering. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting; bijkomende geprofileerde kroonlijst op uitgelengde en gegroefde consoles waartussen paneelwerk voor bovenvensters; cartouche boven kroonlijst van deurvenster. Bewerkte paneeldeur met bovenlicht. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf en gekorniste kroonlijst op gegroefde consoles waartussen paneelwerk met venstertjes.

Rechts van Oude Beestenmarkt nummer 16, tuinmuur met achterbouw rechts, van 1891, zie jaarankers; horend bij Duinkerkestraat, nummer 33.

Bakstenen tuinmuur op licht vooruitspringende plint. Ritmerende pilasters met gecementeerde banden op arduinen basement; tussenliggende panelen. Gecementeerde kroonlijst op consooltjes. Korfboogvormige koet spoort onder begroening in linker travee.

Achterbouw van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen) met ijzeren (?) vorstkam, gedateerd 1891 door middel van muurankers. Bakstenen puntgevel afgelijnd door middel van analoge pilasters die open fronton met baksteenfries dragen. Oculus met gecementeerde sluitstenen in de geveltop. Getoogd laadvenster met gecementeerde hanenkam en lekdrempel op klossen, op tweede bouwlaag. Soortgelijke deur op begane grond, heden verbreed tot garagepoort

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 531 (1878).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi