Herenhuis

Beschrijving

Groot herenhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), van 1842 volgens bouwaanvraag en teruggaand op oude 18de eeuwse (?)kern van dubbelhuis verbreed met drie traveeën rechts en verhoogd met één bouwlaag. Sobere neoclassicistische lijstgevel van baksteen met arduinen lekdrempels doorgetrokken op tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met strek. Behouden houtwerk met grote roedeverdeling en geprofileerde tussendorpel, op eerste en tweede bouwlaag; voorheen beluikte benedenvensters; houten vleugeldeur met bovenlicht voorzien van ijzeren tracering. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf van baksteen en houten kroonlijst met tandlijst op gegroefde modillons tussen klossen. Aandaken met muurvlechtingen. Rechts, koetsgebouw van één bouwlaag onder plat dak. Getoogde koetspoort in rechthoekige omlijsting van pilasters met hoofdgestel.

• Stadsarchief Veurne, modern archief, bundel 499 (1842).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi