Herenhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Rijk versierd herenhuis in second-empirestijl. Dubbelhuis van vijf traveeën onder meer rechts koetspoorttravee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw (?). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel op arduinen sokkel. Verticale belijning door middel van pilasters met ingediepte schachten, op de hoeken en middentravee. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken gevat in geriemde omlijsting met sluitsteen, bewerkt op begane grond, met kinderkopje tussen bloemenkrans op tweede bouwlaag; bijkomende vrijmetselaarssymbolen (passer, gradenboog, winkelhaak en schietlood) boven middenvenster. Arduinen lekdrempels, rustend op uitgewerkte consoles waartussen paneelwerk bij bovenvensters. Gevelbekroning: booglijst en hoofd in cartouche (middentravee), gekorniste kroonlijst met tandlijst op uitgelengde consoles met palmet waartussen decoratief paneelwerk met leeuwenkop en hoofd tussen halfverheven liggende figuurtjes (middentravee)

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi