Hoeve 't Duvekot

Beschrijving

't Duvekot; Duyvecot volgens Ferrariskaart (1771-1778). Hoeve uit het tweede of derde kwart van de 18de eeuw (?) behalve de 19de-eeuwse langsschuur (stal?), ten zuidwesten van de Proostdijkvaart; thans leegstaand woonhuis. Losse, lage bestanddelen van verankerde en witgekalkte baksteen meestal op gepikte plint, onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) rondom met gras begroeid erf; laag ommuurde moestuin voor het boerenhuis. Ten zuiden, boomgaard en wed. Ten zuidwesten, gekasseide en met bomen afgezoomde erfoprit; erftoegang tussen vierkante hekpijlers van baksteen met piramidaal topstuk.

Ten noordoosten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type; linker stalvleugel + centraal woongedeelte met kleine rechts gelegen paardenstal. Woonhuis van zes traveeën + een rechts staltravee onder deels mank zadeldak wegens kleine haakse uitbouw van rechts gelegen stal; hoger opgetrokken deurtravee met dakvenster voorzien van tuitgevel uitlopend op kleine klokkenstoel met windvaan. Rechthoekige muuropeningen, verdiept in korf- en tudorboogomlijsting bij dakvenster en deuren. Houten bolkozijnen (18de eeuw ?) met schuiframen, kleine roedeverdeling en recentere persiennes; houten kruiskozijn voor dakvenster (18de eeuw ?) en aangepast rechter venster met verlaagde onderdorpel (19de eeuw); kozijndeuren. Asemgaten bij uitbouw. Meer gesloten achtergevel. Twee rechthoekige kelderopeningen onder getralied en beluikt rechthoekig opkamervenster links. Sporen van korfboog boven linkse kelderopening en van gedichte muuropeningen, onder meer met verdiepte tudorboogomlijsting rechts van opkamervenster. Smal rechthoekig kozijnvenster met kleine roedeverdeling rechts. Links aandak met muurvlechtingen en schouderstukken. Rechts zijtuitgevel met aandak en muurvlechtingen. Rechthoekige muuropeningen met sporen van verdiepte korfboogomlijsting. Kelderopening met valluik. Zoldervenster; houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling (18de eeuw ?). Binnenin, balk met jaartal 17.. volgens eigenaars.

Links in het verlengde, stalvleugel van tien traveeën verhoogd met een klimmend laadvenster en twee dakvensters (zadeldak) met tuitgeveltje. Getoogde kleine vensters. Rechthoekige staldeuren. Recentere schuifpoort links. Meer gesloten achtergevel. Links zijtuitgevel met aandak en muurvlechtingen.

Ten zuidoosten, stalgebouw van zes traveeën onder kort overstekend zadeldak (nok loodrecht op boerenhuis). Rechthoekige muuropeningen. Rechts, spoor van zijgevelaanzet met muurvlechtingen van thans afgebroken dwarsschuur op zuidwestelijke erfzijde. Zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen.

Ten oosten, vervallen stalgebouwtje van zeven traveeën (nok evenwijdig aan boerenhuis); verbonden met boerenhuis door middel van bakstenen muur. Rechthoekige kozijnvensters. Rechts korfboogdeur naast recentere deuropeningen.

Ten westen, 19de-eeuwse langsschuur, oorspronkelijk stal (?) (nok evenwijdig aan boerenhuis), met erfgevel gestut door middel van steunberen. Lange gevels: rechthoekige vensters met geometrische roedeverdeling, gevat in vlakke omlijsting met vier pseudosluitstenen; soortgelijke deur. Linker zijpuntgevel: keperboogvormige muuropeningen in geblokte omlijsting (baksteen) met druiplijst, en ruitvormige asemgaten. Rechter zijpuntgevel: rechthoekige poort en aanzetspoor van vermelde afgebroken dwarsschuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi