Stadswoning met trapgevel

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning met trapgevel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met trapgevel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Eertijds respectievelijk zogenaamd "Zwarthuis" (16de eeuw) "Den Crauhaeck" (17de eeuw), "Den Keyser" (18de eeuw) en thans "Oud Veurne" volgens opschrift. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), gedateerd 1642 door middel van gevelcartouche, doch met 19de-eeuwse gevelordonnantie. Verankerde bakstenen trapgevel met verhoogde begane grond wegens onderkeldering. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; 19de-eeuwse kozijnvensters met tussen- en bovendorpel versierd met tandlijst, en grote roedeverdeling; recentere persiennes. Oudere keldering uit de 13de eeuw. Twee beuken van drie traveeën. Bakstenen kruisribgewelven met aanzetten van Doornikse steen, rustend op consoles en twee vrijstaande zuilen van kalksteen met knoppenkapiteel; niet zichtbaar basement, echter vermoedelijk aanwezig onder huidige bevloering. Weggebroken gewelfsleutels.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, inventaris 622, nummer 886.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi