Hoeve Koolhof

Beschrijving

Zogenaamd "Koolhof". Hoeve met losse bestanddelen. Behouden boerenhuis op terp ten noorden van neerhof met rechthoekige vaalt waarrond dwarsschuur en stallingen; terp oorspronkelijk omwald confer sporen van bakstenen brug tussen neer- en "opperhof"; moestuin voor woonhuis; ten oosten, Koolhofvaart en in aanleg zijnde A 18.

Boerenhuis van vier traveeën + twee traveeën + rechts opkamer en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen; licht onderbroken bedaking, gescheiden door aandak), deels mank wegens uitbouw aan achtergevel; in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (?), thans voornamelijk 19de-eeuws uitzicht met 20ste-eeuwse aanpassingen. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige kelderopening met getralied kozijn en houten latei. Rechthoekige muuropeningen: beluikte kozijnvensters (aangepaste opkamerkozijnen) en kozijndeur met rechthoekig bovenlicht en bordes. Achtergevel bepaald door vermelde uitbouw; blinde opkamergevel met bewaarde kelderopening (zie voorgevel) en kozijndeurtje. Rechterzijgevel met behouden noordelijke steunbeer en gehalveerde korfboogomlijsting op afzaat met zolderluik. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen linker zijgevel.

Ten westen van neerhof, 20ste-eeuwse stallingen onder zadeldak met klimmende dakvensters. Ten oosten, versteende dwarsschuur met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder gebogen zadeldak met overstekende rand op modillons. Recentere muuropeningen. Lagere aanbouwsels onder soortgelijk dak, tegen zijgevels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi